Chiazaad met water en citroensap: wondermiddel om af te vallen volgens TikTok, maar is dat ook zo? (2024)

nws check

Chiazaad met water en citroensap: wondermiddel om af te vallen volgens TikTok, maar is dat ook zo? (1)

Volgens verschillende video’s op TikTok zou je elke ochtend een glas water moeten drinken met chiazaad en citroensap. Dat zou helpen om gewicht te verliezen en zorgen voor een betere spijsvertering. Chiazaad is wel degelijk gezond, maar of je er ook van afvalt, is helemaal niet bewezen, zeggen experten. Een wondermiddel is het dus niet.

Nele Baeyens

In het kort

Op TikTok wordt momenteel een drankje op basis van chiazaad en water gepromoot om gewicht te verliezen en een betere spijsvertering te krijgen. Je zou het drankje elke ochtend moeten drinken op een nuchtere maag.

Maar?Experten stellen er zich toch wat vragen bij. Naar het drankje zelf zijn nog geen studies uitgevoerd. Chiazaden zelf zijn wel gezond en zorgen inderdaad voor een betere spijsvertering, maar er is nog geen bewijs voor de bewering dat ze voor gewichtsverlies zorgen. Al kan het drankje zeker geen kwaad, tenminste als je er niet te veel van drinkt.

Op TikTok heeft deze video van een jongen die al 7 dagen lang het drankje uitprobeert bijna een miljoen views. Ook op Instagram heeft de hashtag #chiawaterzo'n 6.000 berichten.

Geen wondermiddel

Maar volgens diëtiste Jennifer Cnops is het drankje geen wondermiddel. "Chiazaad is gezond. Het bevat veel vezels en gezonde vetten en mineralen. Uit wetenschappelijke studies (hier, hier en hier) blijkt ook dat chiazaad een positief effect heeft op de gezondheid, maar wel als onderdeel van een gezond voedingspatroon. Voor iemand die altijd ongezond eet, is een drankje met chiazaad geen 'quick fix'."

Ook diëtiste Celien Rombouts zou het drankje niet aanraden. "Chiazaad op zich zit vol gezonde vezels en vetten, maar zelfs aan iemand die weinig vezels binnenkrijgt, zou ik het drankje niet aanraden. Je eet best meer groenten bij de lunch of meer fruit bij je ontbijt. Dat gaat eerder zorgen voor een duurzame gezonde levensstijl dan dit drankje."

Positieve effecten niet allemaal bewezen

Dat je door dit drankje gewicht zou verliezen, is volgens Cnops niet bewezen: "Er zijn geen wetenschappelijke studies die een rechtstreekse link aantonen tussen chiazaden en gewichtsverlies. Je kunt wel een verzadigd gevoel krijgen als je deze zaden met water inneemt, omdat er veel vezels en proteïnen zitten."

Dit blijkt ook uit een artikel van een Amerikaanse gezondheidswebsite Everyday Health en uit een factcheck van het Indiase medium Newsmeter.

Volgens Rombouts is het ook niet gezond om een maaltijd te vervangen door dit drankje. "Als mensen hun gebruikelijke ontbijt vervangen door water en chiazaad, krijgen ze inderdaad minder calorieën binnen, maar ook minder voedingsstoffen. In dat drankje zitten wel eiwitten, maar bij een gezond ontbijt horen ook andere zaken. Het is ook maar een trend, je moet kijken naar je hele levensstijl en niet focussen op 1 drankje."

Plattere buik

Ook een plattere buik of een minder opgeblazen gevoel lijkt niet meteen aan de orde. Jennifer Cnops: "Als je een persoon bent die sowieso weinig vezels eet, dan ga je hier juist een opgezwollen gevoel van krijgen. Ook constipatie is mogelijk. Dat komt omdat je lichaam niet gewend is aan de consumptie van zoveel vezels. Je moet dat opbouwen."

Voor wie stoelgangproblemen heeft, raadt Cnops aan om te beginnen met één theelepel per dag. Dat zou een positief effect kunnen hebben op je stoelgang en kunnen helpen tegen een opgeblazen gevoel. "Maar je gaat er niet ineens vet door verliezen of buikspieren krijgen", aldus Cnops.

Ongezond is het zeker niet om chiazaad aan je voedingspatroon toe te voegen. "De wetenschap is het erover eens dat dit een positief effect heeft. Het is goed voor je spijsvertering en darmflora en het heeft ook een positief effect op je bloeddruk, cholesterol, hart- en vaatziekten en diabetes", zegt Cnops.

Maar volgens diëtiste Celien Rombouts is het ook geen noodzaak. "Chiazaad is redelijk duur, dus je moet je zeker niet schuldig voelen als dat niet binnen je budget past. Je kunt je vezels en onverzadigde vetten ook uit andere voedingsstoffen halen, zoals volkoren brood, groenten of fruit."

Conclusie

  • Op TikTok gaat er trend rond waarbij je elke ochtend een drankje moet drinken op basis van chiazaad, water en citroensap. Je zou hier gewicht door verliezen en het zou ook je spijsvertering ten goede komen.
  • Naar het drankje zelf zijn nog geen studies uitgevoerd en voor de positieve effecten ervan is er nog geen bewijs.
  • Chiazaad zelf is wel gezond en uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het kan zorgen voor een goede spijsvertering. Dat chiazaden rechtstreeks zouden zorgen voor gewichtsverlies is niet bewezen.

Meer informatie over de factchecks van VRT NWS?

Zoek je meer verhalen van VRT NWS CHECK over factchecking, desinformatie of online bedrog? Die vind jehier.

Wil je weten hoe we te werk gaan bij het factchecken? Dat lees je indit artikel.

Heb je vragen of opmerkingen of wil je weten wie er in ons team zit? Dat lees je indit artikel.

Je vindt onze factchecks ook terug bijdeCheckers, samen met betrouwbare factchecks van enkele andere Vlaamse en Nederlandse redacties.

Wil je iets laten checken?Stuur ons dan een mail viacheck@vrtnws.be.

VRT NWS is erkend lid van hetInternational Fact-Checking Network(IFCN) en van het European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).

Meest gelezen

  1. Azië Grootschalige dodelijke aanvallen in politiek beladen provincie van Pakistan: mogelijk 60 slachtoffers Update 11 min
  2. Zwalm Ontsnapte slang na maanden teruggevonden bovenop haag van buren in Zwalm: "Buurvrouw heeft ze weer mee naar huis" 11:09
  3. Oorlog Rusland-Oekraïne Rusland lanceert "ruim 200 raketten en drones" op 15 regio's in Oekraïne, mogelijk drone terechtgekomen in Polen Update 14:23
  4. Nederland Bristol vraagt faillissem*nt aan in Nederland 13:24
  5. Justitie Na terroristische aanvallen in Duitsland en Frankrijk: staan we voor een nieuwe golf van geweld? 12:05
  6. Aalter Vlaanderen rolt digitale kluis uit die dag en nacht rijbewijzen en reispassen aflevert: "Proefproject in Aalter was s... 13:40
  7. Koekelare Vermiste schildpad uit Koekelare duikt na 3 jaar 30 kilometer verder op in Houtem bij Veurne 12:01
Chiazaad met water en citroensap: wondermiddel om af te vallen volgens TikTok, maar is dat ook zo? (2024)
Top Articles
Slayer task/Scabarites
De Kring, Roosendaal
Lkq Pull-A-Part
Air Chat En Espanol
Ann Taylor Assembly Row
Tate Sweat Lpsg
Brenda Song Wikifeet
Calvert Er Wait Time
Myportal Udm
M&T Bank Atm Locations Near Me
Cratebrowser
Craigslist Shallotte
Bailu Game8
Which Statement About These Two Restaurant Meals Is Correct
Craigslist Indpls Free
When His Eyes Opened Chapter 2981
The Guardian Crossword Answers - solve the daily Crossword
MyChart | University Hospitals
24 Hour Pharmacy St Louis Mo
Managing Your Activision Account
Kodiak C4500 For Sale On Craigslist
Indian Restaurants In Cape Cod
The Athenaeum's Fan Fiction Archive & Forum
Eaglecraft Minecraft Unblocked
Spring Tx Radar
Uganda: The tiny flea making it painful for people to walk and work | African Arguments
10 018 Sqft To Acres
Произношение и транскрипция английских слов онлайн.
Hyb Urban Dictionary
Https Eresponse Tarrantcounty Com
Police in Germany arrest 25 people allegedly planning to overthrow the government
Power Outage Map National Grid
Chipotle Digital Kitchen Briggs Chaney
Pack & Ship Electronics, Artwork, Antiques and more at The UPS Store Newnan, GA at 90-F Glenda Trace
Agility Armour Conan Exiles
Seller Feedback
Closest Dollar Tree Store To My Location
Business Banking Online | Huntington
Acbl Homeport
Mudae Disable Tags
Gary Keesee Kingdom Principles Pdf
Makes A Successful Catch Maybe Crossword Clue
123Movies Scary Movie 2
Ttw Cut Content
Gasmonkeygarage.com Cars For Sale
358 Edgewood Drive Denver Colorado Zillow
18K Gersc Stamped Inside Ring
Natriumazid 1% in wässriger Lösung
10 Ways to Fix a Spacebar That's Not Working Properly
Nfl Espn Expert Picks 2023
Vox Machina Wiki
Jaggers Nutrition Menu
Latest Posts
Article information

Author: Kelle Weber

Last Updated:

Views: 5701

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kelle Weber

Birthday: 2000-08-05

Address: 6796 Juan Square, Markfort, MN 58988

Phone: +8215934114615

Job: Hospitality Director

Hobby: tabletop games, Foreign language learning, Leather crafting, Horseback riding, Swimming, Knapping, Handball

Introduction: My name is Kelle Weber, I am a magnificent, enchanting, fair, joyous, light, determined, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.