"Schoonheid in het rauwe": 30 jaar zonder Kurt Cobain, wat maakt Nirvana zo bijzonder? (2024)

"Schoonheidin het rauwe": 30 jaar zonder Kurt Cobain, wat maakt Nirvana zo bijzonder? (1)

Kurt Cobain tijdens een concert van Nirvana in Seattle, 14 december 1993 Foto: Photo News

Exact 30 jaar geleden is Nirvanazanger Kurt Cobain overleden. Zijn enorme populariteit van toen is nu nauwelijks afgenomen: wat maakt hem en Nirvana zo bijzonder? 'Cobain-experts' Sharon den Adel, Jasper Steverlinck, Stijn Van de Voorde en Sofie Engelen leggen het uit.

Giel Bosmans

Eind jaren 80 richt de Amerikaanse zanger-gitaristKurt Cobain samen met bassistKrist Novoselic de grungeband Nirvana op. In 1989 laten ze hundebuutalbum 'Bleach' los op de wereld. Pas met hun tweede plaat 'Nevermind' (1991), waarop drummer Dave Grohl (later zanger van de Foo Fighters, red.) voor het eerst te horen is, breken ze echt door.

Cobain groeit uit tot dé stem van zijn generatie. Vooral de single 'Smells like teen spirit' wordt wereldwijd een gigantisch succes.

Het nummer 'Smells like teen spirit' en de iconische albumhoes van 'Nevermind'

In 1993 volgt met 'In utero' hun laatste studioalbum. Het gaat dan al even niet zo goed met Cobain.Op5 april 1994 maakt Cobain op 27-jarige leeftijd een einde aan zijn leven, tot grote schok van de fans van Nirvana. Hij laat naast zijn vrouw, zangeresCourtney Love, ook een dochterFrances Bean achter.

7 maanden later verschijnt postuum nog het akoestische livealbum 'MTV unplugged in New York', dat eind 1993 was opgenomen.

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht op deZelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of opzelfmoordlijn1813.be.Nood aan een gesprek? Dan kan je 24/7 terecht bijTele-Onthaalop het nummer 106. Je kan ook chatten viawww.tele-onthaal.be.Jongeren kunnen terecht bijAwelop telefoonnummer102,of via chat opawel.be.

Rauwe emoties, maar toch toegankelijk

30 jaar later zijn we nog niet uitgepraat over Cobain en zijn muziek. Wat maakt hem dan zo bijzonder?"In die tijd was ik nog een tiener, maar vanaf het eerste moment dacht ik 'Jezus, dit is echt het mooiste dat ik ooit gehoord heb'", vertelt Sharon den Adel van Within Temptation.

"Kurts manier van zingen en performen was zo explosief en intens", gaat ze voort. "Het was allemaal een rauwe uiting van emoties.Als ik zelf een hele extreme emotie had, dan ging er bij mij altijd Kurt Cobain aan."

"Schoonheidin het rauwe": 30 jaar zonder Kurt Cobain, wat maakt Nirvana zo bijzonder? (2)

Sharon den Adel van Within Temptation Foto: Kirai Gigs

Ook muzikant Jasper Steverlinck benoemt die rauwheid in de muziek van Cobain. "Dat was ontdaan van alle franjes en van het 'proberen iets te zijn': een emotionele boodschap die letterlijk uitgeschreeuwd werd, maar wel verpakt in 'super catchy' popsongs."

Hoe kan je zo meezingbare refreinen maken, maar toch zo tegen het systeem zijn?

"Als je bijvoorbeeld naar 'Nevermind' luistert en je denkt die hardheid weg, hoor je eigenlijk allemaal popmelodieën, met heel veel respect gezegd zelfs kinderliedjes", gaat hij verder. "Je kan die onmiddellijk onthouden en meezingen."

Net die paradox fascineert ook Studio Brussel-presentatrice Sofie Engelen. "Het is een bijzondere mix van trashy en poppy. Hoe kan je zo meezingbare refreinen maken, maar toch zo tegen het systeem zijn?"

"Schoonheidin het rauwe": 30 jaar zonder Kurt Cobain, wat maakt Nirvana zo bijzonder? (3)

Kurt Cobain tijdens een concert van Nirvana in Los Angeles, 30 december 1993 Foto: AP

Volgens Studio Brussel-presentator Stijn Van de Voorde was Cobain de juiste man op het juiste moment. "Muziek straalde eind jaren 80 weinig authenticiteit uit met synth-pop, plattere hardrock en veel ballads", legt hij uit.

"Daarom had je toen al een soort anti-beweging, met bands als Pixies en Fugazi, de grote helden van Cobain", gaat hij verder. "Nirvana heeft die klank die al bestondop een geloofwaardige manier toegankelijker gemaakt voor een heel breed publiek."

"Zo waren zijn nummers gewoon beter geschreven en ze duurden maar 3 of 4 minuten, waardoor ze ook binnen de poptermen vielen. Als Beatlesfan stak Cobain ook voldoende melodie in zijn muziek."

Dat verklaart volgens Van de Voorde het enorme succes van 'Nevermind'. "Bovendien is dat album heel goed geproducet door Butch Vig. Voeg daar dan het extreem populaire MTV bij, die de clip van 'Smells like teen spirit' heel veel speelde, en de bal is aan het rollen."

De favoriete Nirvana-nummers van de 4 Cobain-kenners

  • Sharon den Adel: "Ik vind zijn covers heel gaaf. Jasper en ik hebben dan ook 'Lake of fire'(waarmee Cobain de Meat Puppets coverde) gespeeld voor Studio Brussel. 'Come as you are' blijft ook geweldig en heeft een erg mooie tekst."
  • Jasper Steverlinck: "Ik kan mij vooral vereenzelvigen met de tekst 'I miss the comfort in being sad' uit 'Frances Farmer will have her revenge on Seattle'.Die zin kwam al altijd binnen op een warme manier."
  • Stijn Van de Voorde: "'Smells like teen spirit' blijft een fantastisch nummer, al zijn veel mensen dat misschien wat beu gehoord. Zelf kies ik voor 3 nummers die typisch Nirvana zijn, los van de grootste hits: 'School', 'In bloom'en zeker ook 'Territorial pissings', hét bewijs dat niet alles wat op 'Nevermind' staat zo evident is."
  • Sofie Engelen: "Een favoriet kiezen is heel moeilijk, maar ik betrap mij erop dat ik 'Territorial pissings'er toch altijd uit haal. Dat heeft zo’n energie en helpt echt als er woede of frustratie uit moet."

"De enige die mij begreep"

Jasper Steverlinck bejubelt ook de teksten van Kurt Cobain. "In de jaren 80 ging het vaak over verliefd of rijk zijn en plotseling was daar in de jaren 90 iemand die zong over het echte leven, de innerlijke ‘struggles’. Zoiets hadden we nog nooit gehoord op de radio."

"Nirvana probeert u niets te verkopen. Het gaat over de realiteit, dat niet alles altijd simpel is, en daar kon je je mee vereenzelvigen als jongere, bijvoorbeeld als je niet makkelijk vrienden kon maken. Wij hadden allemaal het gevoel: dit is onze muziek."

"Schoonheidin het rauwe": 30 jaar zonder Kurt Cobain, wat maakt Nirvana zo bijzonder? (4)

Kurt Cobain met zijn dochter Francis Bean en vrouw Courtney Love in 1993. Foto: Getty Images

Zo had ook Sofie Engelen als tiener veel aan de muziek van Cobain. "Ik voelde mij toen een beetje een ‘misfit’ en Kurt schreef daar over. Toen ik ongeveer een jaar fan was, stierf hij. Dat was echt heftig, want hij leek de enige op aarde die mij begreep."

"Hij was ook een feminist, die het opnam tegen de machocultuur en voor de vrouwen. Dat trok mij echt aan. Zelf zat ik bij de scouts, waar een erg mannelijke sfeer hing, en daar was ik dan ook de strijder die op de barricades ging staan. Dat ben ik echt wel beginnen te doen door Kurt Cobain."

Worstelen met de roem

Cobain had het zelf moeilijk met zijn bekendheid."Ergens wilde hij geapprecieerd worden voor zijn muziek, maar anderzijds saboteerde hij zichzelf ook, bij interviews bijvoorbeeld", zegt Stijn Van de Voorde daarover. "Hij was vooral bang om 'mainstream' te worden, daarom wilde hij dat die laatste plaat 'In utero' veel vuiler klonk en zou choqueren."

"In die shows nadat 'Nevermind' was doorgebroken, verpestte Nirvana bewust heel veel van hun nummers, hoewel dat 3 steengoede muzikanten waren", voegt Sofie Engelen toe. "Als Cobain vandaag naar zijn nalatenschap zou kunnen kijken, denk ik dat hij zoiets zou hebben van: 'Doe normaal, zo geweldig was het ook weer niet'."

Ook Sharon den Adel denkt dat Cobain een haat-liefdeverhouding had met zijn bekendheid. "Op het ene moment had hij helemaal niemand en opeens had hij heel veel geld, kende iedereen hem en had iedereen een mening over hem. Hij was zijn anonimiteit kwijt en dat is wel iets waar veel muzikanten mee worstelen."

"Schoonheidin het rauwe": 30 jaar zonder Kurt Cobain, wat maakt Nirvana zo bijzonder? (5)

Kurt Cobain, Krist Novoselic en Dave Grohl in Tokio in 1992. Foto: Gutchie Kojima/Shinko Music

De erfenis van Cobain

Sofie Engelen zegt dat ze in veel jonge gitaarbands de invloeden van Nirvana hoort, maar denkt dat Cobain ook op andere manieren een inspiratie kan zijn. "Ik denk dat Kurt Cobain een heel introvert persoon was, maar dat muziek zijn uitlaatklep kon zijn. Hij kan daarom daar echt een voorbeeld zijn voor muzikanten van vandaag die met hun mentale gezondheid worstelen."

Bij Kurt Cobain zit de schoonheid net in het niet afgewerkte, het rauwe

"Volgens mij laten muzikanten nu ook wat meer emotie zien", vult Sharon den Adel aan. "Ze beseffen meer dat muziek maken, ook je ziel blootleggen is."

"Daarnaast heeft Cobain ook laten zien dat je soms dingen niet perfect moet durven doen", gaat ze verder. "Vóór Nirvana had je bands die heel goed waren en alles heel netjes inspeelden op de plaat, maar bij Kurt Cobain zit de schoonheid net in het niet afgewerkte, het rauwe."

Volgens Stijn Van de Voorde zal Cobain zijn 'appeal' altijd blijven behouden. "Mensen die op 27-jarige leeftijd sterven, hebben natuurlijk nooit de kans gehad om slechte muziek te maken. Cobain is eeuwig jong en heeft voor altijd die legendarische status."

"Schoonheidin het rauwe": 30 jaar zonder Kurt Cobain, wat maakt Nirvana zo bijzonder? (6)

Kurt Cobain al crowdsurfend bij een concert van Nirvana in Frankfurt. Foto: Paul Bergen

Meer Kurt Cobain

6 artiesten, waaronder Jasper Steverlinck enSharon den Adel, brengen voor Studio Brussel een eerbetoon aan Kurt Cobain met een livesessie In het iconische decor van MTV Unplugged.

Stijn Van de Voorde en Thibault Christiaensen wijden een aflevering van de muziekdocumentairereeks Rock 'n' Roll High School aan Kurt Cobain.

Sofie Engelen tourt binnenkort door Vlaanderen met haar theatertour over Nirvana, in samenwerking met De Tijdloze.

Meest gelezen

  1. Sport Doorweekt na enkele minuten spelen: wat is er aan de hand met de EK-truitjesvan de Rode Duivels? 19:09
  2. Bornem Koppel heeft seks op motorkap in het midden van N16 in Bornem: "Onderzoek naarzedenschennis en exhibitionisme" 15:02
  3. Binnenland Helikopters en hoogtewerkers ingezet ombewoners van bovenste verdiepingen te halen van brandende woontoren in Luik Update 35 min
  4. Mobiliteit Opgelet voor wie door Lyon naar het zuiden rijdt deze zomer: vanaf dit jaar heb je een milieuvignet nodig za 22 jun 09:31
  5. Israëlisch-Palestijns conflict Komt het tot een 'totale oorlog' tussen Israël en Hezbollah? "We groeien steeds meer naar een bredere oorlogssituatie" 17:40
  6. Sint-Truiden Journalist uit Sint-Truiden veroordeeld die bekendmaakte dat oud-burgemeester Heeren voorstak bij vaccinatie 12:20
  7. Royalty Prinses Anne, zus van Britse koning Charles, naar het ziekenhuis na 'incident' op haar landgoed 14:32
  8. Oorlog Rusland-Oekraïne Rusland waarschuwt VS voor "gevolgen" na Oekraïense aanval op de Krim met Amerikaanse raketten 19:08
  9. Festivalzomer 2024 "Regenploeg" zorgt er met nieuwe Duitse techniek voor dat terreinen Sunrise Festival in de Lilse Bergen droog liggen 09:33
  10. Staden Ewoud (18) uit Staden voorkomt met tuinslang dat brand van tuinhuis buren overslaat op woning 17:50
"Schoonheid
in het rauwe": 30 jaar zonder Kurt Cobain, wat maakt Nirvana zo bijzonder? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Geoffrey Lueilwitz

Last Updated:

Views: 5639

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Geoffrey Lueilwitz

Birthday: 1997-03-23

Address: 74183 Thomas Course, Port Micheal, OK 55446-1529

Phone: +13408645881558

Job: Global Representative

Hobby: Sailing, Vehicle restoration, Rowing, Ghost hunting, Scrapbooking, Rugby, Board sports

Introduction: My name is Geoffrey Lueilwitz, I am a zealous, encouraging, sparkling, enchanting, graceful, faithful, nice person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.