De ontwikkeling van kittens - week tot week | AniCura Nederland (2024)

Een pasgeboren kitten groeit snel en de eerste zes weken zijn cruciaal voor zijn ontwikkeling. Aan het begin van het leven krijgt de kat de essentiele warmte en melk van zijn moeder, evenals bescherming tegen verschillende soorten infecties, ziekten en bedreigingen.

Week 1-2

Kittens worden tandeloos geboren met gesloten ogen en oren. Omdat ze zowel blind als doof zijn, zijn ze weerloos en extreem afhankelijk van hun moeder. Haar instincten leiden haar om de behoeften van haar pasgeborenen te vervullen. De eerste week slapen de kittens het grootste deel van de tijd, maar kunnen ze wel al hun kop optillen, hun pootjes bewegen en een piepend geluid maken.

Bij de geboorte wegen kittens gemiddeld ongeveer 100 gram, maar tegen het einde van hun eerste week zal hun gewicht verdubbeld zijn.

Tegen de tweede week openen deze jongen voor het eerst hun ogen. Op dat moment is hun zicht nog steeds beperkt en moeten ze uit de buurt van fel licht worden gehouden. Tegen het einde van de week beginnen ze hun eerste kruipende en wiebelende stapjes te zetten. Hun gehoorgangen gaan open en ze zullen kleine ongekrulde oren hebben. Ook al groeit hun nieuwsgierigheid, brengen ze nog steeds veel tijd slapend door aan de zijde van hun moeder.

Week 3-4

Tijdens deze periode beginnen de tanden van de kitten door te komen en beginnen ze ook langzaam de klauwen in te trekken. Op deze leeftijd groeit het zelfvertrouwen van de jonge kat en begint hij de omgeving te verkennen, zonder al te veel te wiebelen. Hun coördinatie verbetert, ze beginnen misschien met zelfverzorging en tonen waarschijnlijk interesse in kattenspeelgoed.

Je merkt misschien ook dat de oogkleur van jouw kat begint te veranderen, van het babyblauw van alle kittens naar een volwassen tint.

Tegen week vier, wanneer de jonge kat stabieler op zijn poten staat, begint hij te spelen met andere kittens, speelgoed en mensen. Het zicht en gehoor zijn verbetert, ze reageren beter op omgevingsgeluiden en verrassingen in de omgeving. Dit is ook een goed moment om een kitten kennis te laten maken met de kattenbak. Vaak doet de kitten gewoon de moederpoes na en hoef je hierbij niet te helpen. Lees ook: Tips voor de kattenbak

In dit stadium wordt de kitten nog regelmatig verzorgd en daarom is het belangrijk om de moeder te blijven voeden met voedsel van goede kwaliteit.

Tijdens deze periode is het meestal mogelijk om het geslacht van de kleine kat te identificeren.

Week 5-6

Tijdens de vijfde en zesde week ontwikkelt de kat veel persoonlijkheid.. Ze krijgen meer zelfvertrouwen en brengen de meeste tijd door met spelen, rondrennen en ontdekken. Op de leeftijd van zes weken zijn veel kittens goed gecoördineerd genoeg om op meubels te klimmen en eraf te springen en op hun pootjes te landen.

Interactie met mensen wordt belangrijker, hoewel de moeder nog steeds zijn veiligheidszone blijft. Zowel de verzorgings- als de kattenbak-vaardigheden zijn in dit stadium verbeterd.

Als het om eten gaat, vinden ze het nog steeds leuk om van hun moeder te drinken of door jou met de fles te worden gevoed. Maar je kunt nu wel gaan experimenteren met vast voedsel.

Het is belangrijk om te onthouden dat kittens pas klaar zijn voor adoptie als ze ongeveer 12 weken oud zijn.

Week 7-12

De kitten maakt zich nu klaar om zijn moeder te verlaten. Het brengt meer tijd door met wakker zijn, spelen en verkennen. Ook zullen kittens van 7-12 weken steeds verder durven verkennen. Dit is een zeer belangrijke periode voor de ontwikkeling van sociale vaardigehden van de kitten. De moeder, broers en zussen zullen de kitten disciplineren en zo leert een kitten wat goed en fout is.

Dit is ook de tijd om over te stappen van borstvoeding naar vast voedsel. Rond week 10 is de kitten hoogstwaarschijnlijk genoeg ondersteund door moedermelk en dus klaar om de wereld op zijn eigen vier pootjes te verkennen. Met een beetje steun, training en veel liefde van jou natuurlijk.

Wanneer mag een kat het nest verlaten?

Wanneer kan een kat naar een nieuw baasje? Over wanneer je kat het nest mag verlaten zijn de meningen licht verdeeld, maar de regel is ‘niet eerder dan 8 weken’. Voor de ontwikkeling van de kitten wordt door AniCura kattenexperts aangeraden hier 12 weken van te maken. Dan zijn ze net wat verder gesocialiseerd met andere katten, wat goed is voor de persoonlijkheid. Dat geeft meer zekerheid voor de kitten wanneer deze in een nieuw huis terecht komt, een nieuw baasje krijgt. Katten zijn gewoontedieren, dat is behoorlijk stressvol en een verder ontwikkelde persoonlijkheid helpt dan heel erg!

De ontwikkeling van kittens - week tot week  | AniCura Nederland (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Moshe Kshlerin

Last Updated:

Views: 6496

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Moshe Kshlerin

Birthday: 1994-01-25

Address: Suite 609 315 Lupita Unions, Ronnieburgh, MI 62697

Phone: +2424755286529

Job: District Education Designer

Hobby: Yoga, Gunsmithing, Singing, 3D printing, Nordic skating, Soapmaking, Juggling

Introduction: My name is Moshe Kshlerin, I am a gleaming, attractive, outstanding, pleasant, delightful, outstanding, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.